Aplicatia se incarca

Detalii despre instalarea gazonului artificial

 

În ultimii 20 ani gazonul artificial a cunoscut o răspândire din ce în ce mai rapidă. Odată cu evoluția tehnologiei, gazonul a devenit atât de bine fabricat încât imita identic cu cel natural, venind la pachet cu numeroase avantaje.

Pe lângă aspectul verde pe întreaga perioadă a anului, economia de apă și energie sunt atuuri importante.

În plus, elimină o serie de dezavantaje ale gazonului organic, își păstrează culoarea și textura la umbră, cald/rece, nu întreține insecte și ciuperci ...

Odată convinși de avantaje să trecem la partea legată de instalare.

Pentru zone de terase, balcoane, spații betonate sau asfaltate:

 

Pasul #1. Se curăță zona de amplasare de frunze, pietre, nisip sau alte impurități.

Pasul #2. Se întind rolele de gazon și se lasă aprox 24 h pentru că memoria mecanică a fibrei să își revină din presare.

Pasul #3. Rolele se așează astfel încât să se întrepătrundă 2-5 cm. Pentru zonele mai mici unde nu este necesară alipirea bucăților de gazon, se decupează cu un cutter.

Pasul #4. Se lipesc bucățile de gazon cu adezivi speciali (ex. adeziv poliuretanic) și bandă de imbinare. Cereți detalii unui specialist dacă nu cunoașteți detalii despre adezivi (timp de uscare, rezistență la apă D3-D5, etc.).

Pasul #5. Nisipul cuarțos. Rolul acestui tip special de nisip este de a fixa gazonul. Nisipul cuarțos este greu și nu face praf în comparație cu nisipul obișnuit pe care nu îl recomandăm. Pentru suprafete mici (ex. balcon) sau zone unde nu exista riscul de a fi deplasat de vant, aceasta etapa nu este obligatorie. Exista cauzuri in care se poate lipi gazonul direct de beton, dar doar pe o singura laterala, astfel incat sa se permita deplasari mici ale covorului prin dilatare/contractare.

 

Opțional, de la caz la caz, marginile de gazon se pot prinde cu holșuruburi de paviment sau se poate monta o bordură/plintă perimetrală. Backingul de latex nu permite ‘’deșirarea’’ covorului de gazon, daca acesta este de calitate buna.

Acești pași sunt standard și pot apărea detalii de montaj de la proiect la proiect. Un specialist vă poate ajuta cu sfaturi astfel încât să puteți monta și în condiții de tip DIY (do it yourself).

Pentru zonele de grădină care prezintă un strat vegetal existent, vă recomandăm următoarele operații referitoare la infrastructură:

 

Pasul #1. Decopertare strat vegetal 15-20 cm (poate varia în funcție de specificul fiecărei zone).

Pasul #2. Opțional, instalarea unui covor geotextil peste pământul compactat în prealabil și operațiunea de ierbicidare.

Pasul #3. Strat de balast și piatră spartă 16-32, compactat 20 cm.

Pasul #4. Strat de nisip pentru nivelare maxim 5 cm.

Pasul #5. Instalare gazon ornamental.

 

Ca soluție mai puțin costisitoare, dar foarte eficientă, vă recomandăm panourile de plastic Base Panel care înlocuiesc cu succes straturile de agregate compactate și nisip. Avantaj mai ales în zonele în care accesul utilajelor sau al materialelor este dificil sau costisitor. Detalii aici.

Mentenanța este ușor de realizat cu o turbosuflantă pentru frunze iar ‘’curățarea’’ se face în mod natural de la ploaie. Puteți suplimenta cu apă sub presiune.

 

De știut:

- costurile pentru instalarea gazonului sintetic sunt mai mici decât pentru gazonul natural.

- de obicei costul gazonului reflectă calitatea produselor de acest tip. Pentru o durata de viata mare, va recomandam o iarba artificiala de calitate.

- durata de viață estimată 15-25 de ani (rezistent UV aproximativ 30 ani).

- este aseptic, nu întreține mirosuri, insecte, ciuperci.

- nu necesită mentenanță costisitoare.

- nu se tunde.

- retine praful la nivelul solului si antifoneaza zgomote

- fiind un produs sintetic se poate încălzi pe perioada verii la temperaturi caniculare (se recomandă udarea cu apă pentru confortul tău).

- aspect verde și toamna/iarna sau în zone umbrite.

- nu necesită fertilizatori sau alte substanțe chimice.

- nu acumulează apă, nu se formează bălți, capacitate drenaj gazon aprox 300 l/mp/h (depinde și de capacitatea de dren a infrastructurii).

- datorită memoriei mecanice nu se distruge de la mobilier sau încălțăminte. 

 

Unde se pretează cel mai bine gazonul artificial:

- terase, balcoane, ziduri, spații comerciale, mall-uri, hoteluri sau spații de birouri

- curți rezidențiale, spații comune, parcuri

- zone de trafic intens, locuri de joacă, grădinițe, școli

- foișoare, pavilioane, pergole, în jurul piscinei

- zone aride sau secetoase care necesită amenajări peisagistice

 

Sper ca detaliile de mai sus să iți fie de folos în alegerea unei soluții ideale.

 

Succes !

 Datele de livrare au fost salvate cu succes!

Aceasta caseta se va inchide automat in 5 secunde.

Renunta

 Datele de facturare au fost salvate cu succes!

Aceasta caseta se va inchide automat in 5 secunde.


Renunta